środa, 15 kwietnia 2020

Temat dnia: Pieczemy chleb.

15.04.2020 (ŚRODA)

Temat dnia: Pieczemy chleb.

Zabawy umuzykalniające -  dziecko porusza się do rytmu wystukiwanego przez rodzica np. na bębenku; marsz, podskoki, bieg.

Ćwiczenia oddechowe - "Wizyta na wsi"
Rodzic mówi: Jesteśmy na wsi. Jedziemy traktorem. Wdech - a na końcu wydechu -tur, tur, tur, tur. Dziecko przemieszcza się po pokoju i na sygnał rodzica dobiera się w parę z rodzeństwem/lub samo i zatrzymuje się, bierze wdech i na wydechu mówi/mówią do siebie: kura zniosła jedno jajo, drugie jajo, trzecie jajo. Gdy rodziców znowu gra na bębenku dziecko/dzieci robią wdech, a na wydechu zdmuchują sobie "siano" z włosów.


Rodzaje pieczywa
- zwykłe: chleb pszenny, bułki, chleb razowy, chleb graham, bułki grahamki, bagietki francuskie.

- wyborowe - kajzerki, rogale, bułeczki do hot dogów, chleb tostowy, bułka wrocławska

- półcukiernicze: chałka, bułki maślane, rogale maślane

"Jak powstał chleb?"- degustacja wcześniej przygotowanego chleba.







Rozmowa na temat etapów powstawania chleba, na podstawie obejrzanego filmu:



3 - latki
Karta pracy.
Kury w kurniku zniosły jajka. Wskaż, która kura zniosła więcej jajek, a która mniej. Tej, która zniosła mniej, dorysuj jajko. Pokoloruj kurę według własnego pomysłu.



4 - latki
Karta pracy nr 26.
Na pierwszej ilustracji proszę nalepić kombajn, który kosi zboże, na drugiej - traktor, który przywozi ziarno do młyna, a na trzeciej worek z mąką. Opowiedz historyjkę o tym, jak powstaje chleb.
Powiedz, jaki może być dalszy ciąg tej historyjki. Gdzie trafia chleb, gdy zostanie już upieczony przez piekarza?




W ciągu dnia pamiętaj  o stosowaniu zwrotów grzecznościowych i higienie rąk.
W dowolnym momencie dnia wybierz z rodzicami buźkę, określającą Wasz nastrój.
                                                   
                                                         
Dla chętnych: Możesz z mamą lub tatą upiec prawdziwy chleb.
Oto przykładowy przepis:

Składniki:
- 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
- 25 g świeżych drożdży,
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, wsypujemy cukier, sól i mąkę. Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto, oprószamy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st. i pieczemy chleb 30 min. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Upieczony chleb studzimy na kratce.

Smacznego!!!

Miłego dnia!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz