Data: 01.04.2021r. (czwartek)
Temat dnia: Zając z czekolady
„Tydzień ma” - odśpiewanie codziennej piosenki
„Krótka historia czekolady” – Pokazujemy dzieciom ilustracje tabliczek czekolady: mlecznej, gorzkiej i białej. Dziecko zwraca uwagę na różne kolory czekolady. Rodzic wyjaśnia dziecku, że kolor czekolady zależy od ilości kakao użytego do jej wyprodukowania. Wyjaśniamy, że największe uprawy drzewa kakaowego są obecnie w Afryce. Kakao robi się z nasion znajdujących się w owocu tego drzewa – strąku kakaowca. Nasiona po wyjęciu z owocu są białe, dopiero później robią się brązowe, m.in. na skutek palenia. Zwracamy też uwagę dziecka na to, że biała czekolada jest nietypowa, ponieważ nie zawiera kakao.
„Zając pachnący czekoladą” – Dziecko maluje na kartce z sylwetą zająca, maczając pędzle rozpuszczonym w wodzie kakao. Im mniej wody wlejemy do kubka z kakao, tym kolor zająca (po pomalowaniu) będzie bardziej nasycony.
„Posadź zajączka” – Dajemy dziecku zajączka maskotkę lub sylwetę zajączka i wydajemy polecenia związane z umieszczeniem go w przestrzeni, np. posadź zajączka przed sobą, obok siebie, za sobą, na stoliku itp.
„Co można zrobić z czekolady” – Dziecko podaje przykłady produktów, do których wyprodukowania użyto czekolady, np. figurki czekoladowe, polewy do ciast, cukierki, napoje.
Osłuchanie z piosenką:
Pokoloruj obrazek:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz